27. август 2011.

Monako

Nastavljam putovanje po zemljama u kojima je francuski zvaničan jezik : 
Monako ili Kneževina Monako se nalazi na obali Sredozemnog mora, na Azurnoj obali, na nekih 20-ak km od Nice. Po površini (1974 km2) je druga najmanja država na svetu, posle Vatikana. Sa svojih 16 610 stanovnika ona je i najgušće naseljena država. Godišnje sunca ima tokom 2 583 sata, a kiše ima 62 dana.

Monako je u stvari grad država sa 6 kvartova. Monte-Karlo je najpoznatiji kvart. ovde nema aerodroma, najbliži je u Nici. Po zemlji se možete kretati autobusom, brodom (2 luke) ili peške. ako se šetate peške možete da koristie dva javna i besplatna lifta  da se ne biste umorili. 

U Monaku najveće zajednice čine Francuzi, Monegaski, Italijani i Englezi. Ostalih 24% čine predstavnici 125 različitih nacija. Ovde se govori francuski, monegaski (uglavnom starije osobe) i okcitan. Francuski je zvanični jezik. Ipak nacionalna himna se peva na monegaskom, a ulice nose dupli naziv francuski i monegaski.
Sa manjim prekidima nezavisan od 1927, Monako je postao ustavna monarhija kojom od 2005 upravlja princ Albert II od Monaka iz porodice Grimaldi (jedna od najstarijih vladajućih dinastija u svetu). 

Od 1869 stanovnici Monaka ne plaćaju nikave poreze. 

1962 je ukinuta smrtna kazna a žene su dobile pravo glasa

Palata u Monaku, konstruisana 1191, zvanična je rezidencija prinčeva od 1297.
Kazino u Monte Karlu se nalazi na privilegovanom mestu staze Grand Prix Monaka (jedna od najstarijih i najprestižnijih automobilskih trka) za posmatrače. Staza prolazi pored samog Kazina
I konačno dolazim do mojih omiljenih mesta u Monaku : 
1. Sredozemno more koje je sačinjeno od manjih mora (zavisno od autora ima ih 8-12). Okružuju ga 22 zemlje. Ovo je malo more, čini samo 1% površine mora i okeana. Teško je primetiti njegovu plimu jer je u proseku oko 40cm. Ali na nekim mestima dostiže visinu i od 1,30cm (Venecija) ili čak 2,30m. Na površini je temperatura između 12-14C zimi i 28-30C leti.
‎2.Okeanografski muzej (osnovan 1889) i Institut Monaka. Žak Iv Kusto je postao direktor ovog muzeja 1957.
Zvanični sajt Monaka :
http://visitmonaco.com/fr

Нема коментара:

Постави коментар